Úvod
Partneri
Novinky
Akadémia pre profesionálov
Profesori
Škola varenia pre gurmánov
Fotogaléria
Kontakt
 
Yves Thuries
V malom pekárstve v dedinke Lempaut v oblasti Tarn sa narodil Yves THURIES  5. júna 1938. V 14 rokoch to bol prvý odchod: do učenia u cukrára Benoit Barné v Castres,kde získal výučný list v „La Mascotte“, v Toulouse a začal svoju Tour de France (Cestu okolo Francúzska). Po absolvovaní 33 mesačnej vojenskej služby pokračuje vo svojej ceste po Francúzsku (a tiež Európe), pretože prichádza do Švajčiarska, presnejšie do Martigny, a zdokonaľuje sa vo výrobe čokolády. V Marseille, objavuje u Villedieua umenie práce s cukrom. Nasledujú Paríž, Štrasburg a Toulouse.

1968: Pán Jantou z Toulouse bude posledný zamestnávateľ Yves Thuriesa.
Majiteľ cukrárne v Gaillacu v Tarn, sa rozhodol ju predať svojmu učňovi, a tak mu umožnil aby sa definitívne postavil na vlastné nohy. Táto malá obchodná živnosť, nachádzajúca sa na rue Portal „fungovala“ na začiatku s jedným učňom.
Yves Thuries ho rozvíja, vytvára oddelenie lahôdok, robí významnú výskumnú kulinársku prácu. To je začiatok encyklopédie „Livre de Recettes d´un Compagnon du Tour de France (Kniha receptov tovariša Tour de France)“, to je obdobie súťaží a cien. O desať rokov neskôr, desiatka Tovarišov pracuje v laboratóriu Cukrárne – Výrobne čokolády Yves Thuriesa.
1976 je rok, v ktorom Yves Thuries dva krát vyhral celonárodné ocenenie Najlepší remeselník Francúzska (Meilleur ouvrier de France).
 M.O.F.  Cukrár – Lahôdkar      a      M.O.F. Cukrovinkár – Zmrzlinár
Jeho prípad je jedinečný v análoch francúzskeho cukrárstva.
 „V Cordes, v jednom z najkrajších francúzskych opevnení, mimo svetla a hluku veľkomiest, Yves Thuries vybudoval v rytme sezón, majstrovské dielo, života zasväteného kulinárskemu umeniu.“
1977: Publikovanie prvého dielu „Francúzske cukrárstvo“ z kolekcie „Le Livre de Recettes d´un compagnon du Tour de France“. Je cukrárom v Gaillacu v Tarn.
Táto encyklopédia, preložená do viacerých jazykov, sa stala po celom svete referenčným dielom pre viac ako 200 000 profesionálov.
Yves Thuries je takisto vynálezcom, držiteľom viacerých patentov
1979: Odovzdanie Culinary Trophy , je vyhlásený za Šéfa roka.
1979-1980 : Export jeho znalostí do celého sveta
Yves Thuries postupne zakladá cukrárne v Dakare a Abidjane, potom v Spojených štátoch, kde zaškoľuje skupiny v Los Angeles, Dallase a San Franciscu. Realizuje predvádzanie v Nemecku, Španielsku, Švajčiarsku, Belgicku, Taliansku, ale aj v Japonsku, v Thajsku a ľudovej Číne.
1980: Kúpa hotela-reštaurácie „Le Grand Ecuyer“ v Cordes 
Yves Thuries urobí veľmi rýchlo z Grand Ecuyer najvychýrenejší podnik v svojom regióne.
1985: Kúpa „Hostellerie du Vieux Cordes“
V príjemnom prostredí, mladá kuchyňa, tradičná a zároveň moderná.
1988: Vytvorenie cukrárskeho laboratória „Patiscor“  Vypracovanie cukrárskych, cukrovinkárskych pekárskych receptov a špecialít ako je slávna Croquant de Cordes na báze celých mandlí, ktorej pôvod siaha do XII. storočia.
1988: Vyšlo prvé číslo „ Thuries Magazine“
Mesačníka, ktorý oslovuje profesionálov zo stravovacej brandže, ale aj gastronómov, ktorí chcú zachytiť trendy francúzskej kuchyne a cukrárne. 
Rozširovaný je s priemerným nákladom 36 000 výtlačkov po celom svete.
1989: Založenie „ Múzea umenia z cukru“
Nachádza sa na vrchole Stredovekého mesta Cordes, na prvom poschodí veľmi pekného domu Maison Prunet, dve výstavné sály zhromažďujú stovku umeleckých výrobkov vytvorených výlučne na báze cukru. Toto múzeum, jedinečné na svete, dovoľuje oceniť možnosti tvorby z cukru ako aj použité technické majstrovstvo v službách umenia.
1989: Yves Thuries prijal Kráľovnú matku Alžbetu Anglickú v „Grand Ecuyer“.
1991: Vytvorenie a rozbehnutie jeho Línie Čokolád
V Carmaux, Čokoládovňa Excellence ponúka nový štýl čokolád.
1991: Cena za rozvoj Turistiky Midi-Pyrénées odovzdaná Múzeu umenia z cukru.
1991: Cena Trombetta – Cena za najlepšiu knihu v stravovacej brandži, ktorou bol ocenený 10 diel encyklopédie „Livre de Recettes d´un Compagnon du Tour de France“.
1992: Yves Thuries prijal Francois Mitteranda, Prezidenta republiky v „Grand Ecuyer“1993: Vyšlo Medzinárodné cukrárstvo
Zbierka 12 diel najlepších receptov najväčších európskych šéf cukrárov      
1993: Stáva sa Rytierom národného rádu Zlatého rúna
1994: Yves Thuries organizuje a pripravuje jedlo podávané pre japonského cisára Akihita, cisárovnú Michiko a ich 80 hostí.
1995: Yves Thuries bol zvolený za Prezidenta združenia Meilleurs Ouvriers de France regiónu Sud-Ouest.
1996: Objavili sa tabuľky „Mramorovej čokolády“ Yves Thuriesa v Čokoládovni v Gaillacu
S modernými koreninami a arómami, Yves Thuries mohol vytvoriť široký sortiment mramorových čokolád (moka, mätová, kokosová, pomarančová, vanilková...). Pričom každá z nich bola odlišná, mramorovosť dvoch čokolád nám umožnila objaviť nové chute a neporovnateľné pocity.
2000: Čokoládovňa Yves Thuries zvyšuje počty svojich butikov a produktov, svojím presťahovaním sa do Marssac sur Tarn, čokoládovňa pokračuje v svojom rozvoji, dnes už s viac 60 butikmi vo Francúzsku a v zahraničí.
2001: Yves Thuries vytvára „Chocolat macaron“ (Čokoláda makarón) a získava titul „Leader Inovácie“
2002: Na základe výnosu z 5.marca 2002, a z titulu povýšenia k 1.januáru 2002, Yves Thuries získava úroveň „ chevalier de l´ordre des Palemes Académiques“ (Rytier rádu Akademických Paliem)
2004: V „Grand Ecuyer“ spustenie jeho „Kuchyne v trilógii“
Tento princíp dobre prispôsobený súčasným očakávaniam umožňuje väčšiemu počtu gurmánov lepšie poznať a lepšie ohodnotiť subtílnosti modernej kuchyne.
2006: Publikovanie knihy „Caractere Chocolat“ (Čokoládový charakter). Informácie, príbehy, triky, recepty. Jednoduchá kniha plná chutí, pre ohodnotenie potešenia z chrumkania peknej a dobrej čokolády vo všetkých rozmeroch.
2007: Vyšiel dvanásty diel kolekcie „Livre de Recettes d´un compagnon du Tour de France“ : „Chuťovosť v trilógii“, koncept kuchyne s malými porciami, s jej lístkom a obsluhou.
2007: Yves Thuries a Alain Ducasse sa spájajú a preberajú Štátnu vysokú školu Cukrársku v Yssigneaux.
2007: Yves Thuries je zapísaný do  „Grand Larousse Gastronomique“.
2007  Yves Thuries zakladá v spolupráci s Radoslavom Nackinom / Gurmán na Slovensku/  „Yves Thuries Culinary Academy“ na Slovensku , určenú na zvyšovanie vzdelania a profesnosti kuchárov v strednej Európe
Už viac ako 30 rokov, Yves Thuries exportuje svoje poznatky na všetky kontinenty.
Damien Thuries
Executive Chef „Yves Thuriés Culinary Academy"

Odborné znalosti
Od marca 2002
Šéfkuchár  Reštaurácia „LeGrand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel (81), 1 hviezdička Guide Michelin

December 2002  Zdokonaľovacia stáž Reštaurácia „Amphitryon“ (56). 2 hviezdičky Guide Michelin.

Apríl 2000 a október 2001 Zástupca šéfkuchára Reštaurácia „Le Grand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel (81), 1 hviezdička Guide Michelin

Apríl 2000 a október 2000
Šéf smený Reštaurácia „Le Grand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel (81), 1 hviezdička Guide Michelin
December 1999 až apríl 2000
Pomocný kuchár Reštaurácia „Le Bateau Ivre (opitá loď)“ (73), 2 hviezdičky Guide Michelin
Marec 1999 až október 1999
Pomocný kuchár Reštaurácia „Le Grand Ecuyer“ v Cordes sur Ciel (81), 1 hviezdička Guide Michelin
Jún 1998 až február 1999 Pomocný kuchár Reštaurácia „Les Vieux Cordes“ (81)
Jún  1996 až jún 1998 Kuchársky učeň Reštaurácia „Le Vieux Cordes“ (81)
Vzdelanie
Jún 1998
Získanie výučného listu CAP kuchár, Stredná odborná škola CFA v Albi (81)
1996 Stáž v mäso- údeniny v Soual (81)
Rôzne doplnkové školenia vo všetkých typoch reštaurácií.

Igor Čehy
Mama varila veľmi dobre, ale profesionálne sa kuchárstvu u nás nevenoval nikto a keď som si mal dať prihlášku na školu, povedal som si , nech sa deje, čo sa deje..., jesť sa  musí  a dal som sa do kuchárskeho učenia.“ Zlomovým sa pre jeho budúcu kariéru stal rok 1991, kedy nastúpil na prax do Maroka. Až tam v Maroku,  priamo v kuchyni, s francúzskymi majstrami kuchármi pochopil a na vlastnej koži zažil ,ako sa má robiť ozajstné kuchárske umenie. To poznačilo aj jeho ďalšie smerovanie a vlastnú filozofiu v prezentácií gastronómie.
Po návrate pracoval v prvej reštaurácií na Slovensku , ktorá sa špecializovala na čerstvé ryby a morské živočíchy v „Casablanke“. Bola to na svoju dobu prestížna reštaurácia. Od vtedy pracoval vo viacerých reštauráciách v Bratislave, ktoré každú z nich doviedol na špičku gastronomickej kultúry v Bratislave. V roku 2007 sa stal „Executive chef  spoločnosti J&T  hotels management. „ V klasickej slovenskej kuchyni uprednostňujem skôr regionálnu domácu kuchyňu pred varením z nejakých komerčných receptúr. Pri varení radšej používam sezónne produkty na prírodnej báze, veľa čerstvej zeleniny a ovocia“ vraví Igor. Považuje za základ francúzsku kuchyňu a ten, kto mal to šťastie si ju vyskúšať v origináli, môže povedať, že už niečo vie. „Stále u nás pretrváva nedôvera hosťa  ku kuchárovi  a chcel by som sa raz dožiť takej dôvery svojich hostí, že by sme nemuseli predkladať jedálny lístok a hostia by sa nechali viesť naším umením.“ Toto je vo svete už bežná prax u renomovaných šéfkuchárov.   Igor vyhral medzinárodnú súťaž v Španielsku a v roku 2007 sa stal držiteľom prestížneho ocenenia „Gurmán AWARD – kuchár roka 2007„ udeľovanom bedekrom Gurmán na Slovensku, a  bude spolu s Damienom Thuriesom školiacim kuchárom v „ Yves Thuriés Culinary Academy“ , ktorú tento svetoznámi francúzsky šéfkuchár otvára na Slovensku.
Mgr. Jozefína Zaukolcová
Mgr. Jozefína Zaukolcová sa zúčastnila viacerých prestížnych celosvetových súťaží IKA 2000, -expogast Luxembursko 2002 a tak isto aj domácich súťaží Poézia v gastronómii, Gastro Hradec Kráľové. Z týchto súťaží si priniesla aj niekoľko medailí. Pani Zaukolcová  v súčasnosti pracuje ako majsterka odborného výcviku Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu Púchov a učí technológiu cukrárov.
Je členkou SZKC Bratislava, členkou reprezentačného tímu Slovensko na IKA Erfurt 2008.
Michel Tourníér

- 1968-1970 Pastry Chef
Hôtel La Résidence du Sporting, Megeve, France (two winter seasons)
- 1969-1970 Pastry Chef
Hôtel Auberge du Chardon Bleu, Sainte-Maxime, France (two summer seasons)
- 1972 Pastry Chef
Continental Plaza Hotel, Chicago, USA
- 1973 Pastry Chef
Hyatt Regency Hotel, Chicago O'Hare, USA

- 1987-1988 Člen organizačného výboru pre  American Culinary Gold Cup Bocuse d'Or Contest,  Chicago
- 1987-1994 Šéfvyučujúci
The Culinary School of Kendall College, Evanston, USA.
- 1994 Zlatá medaila - 1994 Korea International Culinary Competition (June 1994, Vision USA team member).
- 1995 Porotca v  the Auguste Escoffier USA Grand Prix Culinary Competition,  Kendall College, September 17, 1995

naspäť nahor

 
©2014 Pre gurmanov s.r.o., Šalviová 19, 900 27 Bernolákovo, IČO : 47859351, DIČ: 2024121066